Välj delstat

Tillbaks till förstasidan

Vilken tid på året ska du resa? Det är riktigt varmt i ökenstaterna i augusti. Å andra sidan kan det vara snökaos i andra delar av landet under vintern...

 

 

 

 

 

amerikafararna logo rak

Att tänka på innan resan...

Är passet giltigt? Om inte, se till att skaffa ett nytt. Du behöver uppge passnummer i samband med att du bokar din flygresa. I normalfallet ska ditt pass vara giltigt 6 månader efter det att du avslutat din resa, men Sverige och USA har en specialöverenskommelse och därför är det möjligt att vistas i USA även med kortare giltighetstid kvar, så länge tiden inte går ut medan du fortfarande befinner dig på resa.

Hur är det med ESTA, nyregistrering eller ändring? ESTA är en tacksam förkortning för "Electronic System for Travel Authorization" och sedan några år tillbaka nödvändigt för att kunna resa till USA. Ansökan har en begränsad tid på två år (eller till passet går ut, om det inträffar innan) och inför varje resa behöver man uppdatera uppgifterna om bland annat vilket transportmedel man tänker använda för att resa in och den första adressen man har tänkt bo på under resan.

Se information här angående pass och ESTA.

Fundera över om inte ett medlemskap i Motormännen skulle kunna ge vissa fördelar på bilsemestern i USA. Rabatt på internationellt körkort (som rekommenderas) och AAA-rabatt på allt från hotell till restaurangnotor och entréavgifter. Man kan också besöka AAA (American Automobile Association) som finns på många orter och få kartor och resetips. Ibland är rabatterna på bara ett par dollar, ibland (som när vi bott Hyatt i St Louis och Jersey City) har det inneburit att en lyxfrukost ingår i rumspriset, något som vi aldrig annars skulle ha kostat på oss. Ibland har kostnaden för frukost varit halva det pris vi har betalt för övernattningen...

Det internationella körkort som gäller i USA har en begränsad livslängd på 1 år, vilket gör det till en återkommande aktivitet att ansöka om man som vi gör en bilsemester om året. Vi har dock ännu inte behövt visa vare sig det eller det svenska körkortet för någon polis.

När det gäller att växla pengar använder vi oss av olika betalsätt som kontanter (USD) och ett par kreditkort (VISA och/eller MasterCard).

Vi bokar flyg och åtminstone de första hotellnätterna hemifrån. Det spelar ingen roll om man landar på öst- eller västkusten, man har varit uppe länge och igång i många timmar och det är jobbigt nog att ta sig till sitt bokade hotell. Vi brukar dock ha läst om vilka alternativ till "Ground transportation" som finns på flygplatsen dit vi kommer, så att vi vet om vi ska ta taxi eller annat färdmedel. De allra flesta gånger väljer vi nämligen att vänta med hyrbilen några dagar och upptäcka staden vi landat i på annat sätt än med bil.

Vi bokar också alltid hyrbilen hemifrån. Då vet vi att vi får de försäkringar som behövs, men blir inte pålurad något som vi egentligen inte behöver. Ibland betalar vi i förskott, men oftast får man ett beräknat pris (som brukar stämma bra med verkligheten) och så betalar vi i efterskott. Dock säkrar hyrbilsbolaget en viss summa på kreditkortet under resans gång, vilket är bra att känna till om man har en begränsad kredit.

Vi har också med oss Samantha II, vår GPS som ersatte Astrid, vår första svensktalande GPS som tjänade oss troget i många år. Hon har kartor för Nordamerika och vi väljer att ha avståndsberäkningen till kilometer. Det blir lätt en glädjekalkyl när man ska räkna om miles i huvudet och resan tar oftast längre tid än man tänkt sig. Givetvis går det att hyra GPS tillsammans med bilen, men fördelen att släpa med sig sin egen är att man känner den någorlunda och slipper "fippla" med instruktioner. Det brukar ändå ta ett antal hundra meter ute i friska luften innan alla satelliter kommit i kontakt med Samantha II och då är en visuell kontakt med karta och terräng bra att ha. Astrid tappade sin laddning när vi befann oss på resa i Oklahoma City, men överlevde så länge att vi kunde få vägvisning till närmsta Walmart. Där köpte vi Samanta. Dessvärre var det väldigt varmt i bilen och hon dog av värmeslag redan på andra dagen, så vi fick åka och reklamera vårt köp. Det var inga problem, utan vi fick en ny GPS.